Cu o experiență de zece ani în bănci, pe partea de corporate, lui Dionis Bălan i-a venit ideea de a crea un departament de consultanță financiară, în cadrul firmei Power Finance, în urma interacțiunii cu toată gama de clienți ai băncilor, dar în special pe segmentul corporate mediu, mulți dintre aceștia întâmpinând greutăți în obținerea de finanțare.

„Toți acești clienți se plângeau de ce înseamnă sistemul bancar românesc, că merg cu dosare din bancă în bancă, că au milioane de întrebări puse de cei de la risc, că pierd o grămadă de timp”, explică consultantul motivele care l-au determinat să se implice în domeniul intermedierii financiare.

Ce avantaje oferă intermedierea financiară

„Intermedierea financiară înseamnă pentru client, în primul rând, timp redus”, afirmă Dionis Bălan, managing partner Power Finance, precizând că un consultant de acest fel poate ajuta clientul prin preluarea unui părți din efortul de a-și asigura nevoile de finanțare.

„Având deja experiența bancară, având deja partea de consultanță de cinci ani, știu fiecare bancă în parte, ce segment preferă să finanțeze, știu cât de mult se pot duce pentru a reduce costurile clientului (…) dar știu la fiecare bancă este profitabilitatea pe acel client și pe acel produs, știu până unde pot să merg în negocieri, lucruri pe care un client nu le știe”, adaugă Bălan.

Companii cu dificulăți în obținerea de finanțare

Cât privește chestiunea „clienților mai dificili de finanțat, ca urmare a istoricului privind plata ratelor, scăderii cifrei de afaceri sau probleme cu furnizorii ori clienții”, consultatul afirmă că „știind instituțiile financiare am reușit și reușesc să finanțez tot mai ușor acești clienți”.

„Pentru mine aceștia chiar reprezintă un procent important din portofoliul meu de clienți. Unii au încercat anterior pe cont propriu, dar s-au lovit de blocaje”, mai adăugă Dionis Bălan.

„Rolul meu nu este doar de a vorbi, când preiau un astfel de dosar, se face și o analiză, de partea juridică se ocupă colaboratorii pe legal, la fel, pe contabilitate, se face un audit de contabilitate, iar eu fac o analiză pe exact ce înseamnă prețul acțiunilor, asta înseamnă o analiză pe concurență, să vezi exact unde se poziționează, care e portofoliu de clienți, cât de puternici sunt clienți lui, furnizorii lui și dăm un preț” explică consultantul.

„Lucrez pe comision de succes, adică atunci când preiau un dosar pentru mine este foarte important să am măcar o anumită siguranță că acel dosar se aprobă”, precizează Bălan despre modul în care își selectează clienții.

Un alt subiect delicat în ceea ce privește accesul la finanțare este acela al companiilor care au avut în trecut o insolvență, despre care consultantul spune că nu prea au șanse să obțină finanțare în plan local.

„Dacă privim afară, oriunde, să spunem Germania, să spunem Spania, ei nu privesc insolvențele în felul asta, nu privesc eșecul în felul asta, îl privesc ca pe o încercare. A încercat, nu a reușit, hai să vedem motivul pentru care nu a reușit, și îl studiază, dar acum are o altă idee, și dacă o poți verifica, vezi care e riscul, poți acorda finanțare, la noi nu se poate”, explică consultantul.

„Am reușit să obțin foarte foarte greu finanțări pentru companii care au un trecut cu insolvență, dar se cer niște lucruri absurde, un grad de acoperire cu garanții exagerat și niște dobânzi enorme”, precizează Dionis Bălan.

În ceea ce privește portofoliul său de clienți, consultatul afirmă că acesta este unul divers, din absolut toate segmentele economice, plecând de la transporturi, inclusiv maritim, la clienți din domeniul apărării, producție din toate sectoarele posibile, agricultură.

„Începând de la clienți care au o cifră de afaceri mai redusă, de câteva sute de mii de lei, până la clienți care au câteva sute de milioane de lei. Cu unii dintre ei am crescut în acești cinci ani”, spune consultantul, menționând și câteva din cazurile de succes soluționate în cei cinci ani de activitate în acest domeniu.

Cazuri de succes

„Am avut un caz al unei companii din Bistrița, TRANSMIXT, fosta companie de transport de persoane din oraș, care a fost privatizată. Compania ajunsese să aibă restanțe foarte mari, foarte multe leasing-uri, cifra de afaceri scăzuse, toate acestea ducând la o scădere foarte drastică a companiei. În momentul preluării cazului, proprietarul căuta deja finanțare de aproximativ 2 ani. Căuta să facă o nouă investiție pentru reînnoirea parcului, să achiziționeze autobuze în valoare de 2-3 milioane de euro. Era obligat pentru a putea participa la o licitație. Au fost necesare opt luni de eforturi intense pentru obținerea finanțării, a fost un dosar foarte greu, dar și foarte interesant”, povestește Dionis Bălan, adăugând că, în momentul de față, „firma se poate finanța prin orice leasing, credit bancar, fără nicio problemă”.

Planuri de viitor

În privința viitorul, Dionis Bălan vorbește despre planurile sale de a se axa pe segmentul fuziuni și achiziții (M&A), dar și despre dorința de a atrage în România fonduri de investiții străine, menționând în acest sens negocieri în curs cu un fond de investiții din Norvegia.

„Suntem în discuții și sper ca până în primăvară să se finalizeze, este vorba de un fond de investiții din Norvegia, mai exact mai multe companii adunate care au creat un fond de investiții, care este axat pe partea de agricultura. În momentul de față suntem în discuții cu ei să intre în acționariatul unei companii de producție de îngrășământ, să preia 49% din acțiuni”, explică consultantul.

„Vreau sa aduc alte piețe în România, vreau să aduc noi fonduri în România. Ce mi-aș dori, sunt anumite case familiale care investesc, au foarte mulți bani la îndemână și în loc să țină banii la bancă, în depozite sigure cu dobânda de 0.1%, preferă să investească în anumite companii, sunt un fel de fonduri de investiții, doar ca sunt mai lejere condițiile pentru a acorda aceste investiții, pentru ei contează randamentul, siguranța business-ului. Văd un potențial foarte mare și prin asta se pune și presiune asupra sistemului bancar din România”, potrivit expertului în intermedieri financiare.

„Și îmi doresc foarte mult, cam de un an, și am început sa fac asta, sa ma axez și pe segmentul fuziuni și achiziții (M&A), care tinde să prindă și la noi de câțiva ani de zile. Anul trecut am avut niște colaborări încheiate cu succes și anul acesta chiar cred că o sa fie foarte interesant în acest domeniu, deoarece antreprenorul român în momentul de față ajunge la un punct în care se blochează. Sunt foarte puțini cei care mai departe știu să se extindă, să iasă  din România, sau să știe să se vândă la un fond de investiții prin care să-și mențină afacerea și să o lase mai departe moștenire familiei”, este de părere Bălan.

Despre antreprenorul român

Cât privește antreprenorul român, consultatul atrage atenția asupra unor probleme, cum ar fi: „cunoștințele în domeniul bancar și dorința de control total a tuturor aspectelor, și apoi mai e și partea emoțională, care are un efect extraordinar de mare asupra afacerilor”.

„Iar eu, în calitate de consultant, ar trebui cumva să reușesc să-l fac cumva să vadă realitatea afacerii lui sau să vadă realitatea prețului afacerii lui, aspect care este destul de dificil în acest moment”, afirmă Dionis Bălan, adăugând că „antreprenorii au investit ani de zile în acel business si e normal ca valoarea pe care o cer să fie una mult supraevaluată”.

„Ne lovim des de ceea ce își dorește antreprenorul român. Sunt mulți care vor să vândă total, dar și un procent similar care doresc să vândă doar o parte, pentru a obține niște bani pentru a continua business-ul și pentru investiții. Problematici sunt cei care vor doar să vândă tot pentru că niciun de fond nu dorește să-și impună oamenii direct, ci preferă o perioadă de tranziție, care poate dura 6 luni până la 1-2 ani, în care trebuie să rămână la conducere fostul proprietar, desigur alături de un board numit de fond”, explică consultantul.

„Multor antreprenori le este frica de acest aspect și preferă să scape cât mai repede, însă făcând asta, ei îi sperie pe investitori”, atrage atenția Dionis Bălan.

„Îmi doresc ca fonduri de investiții străine să vină în România, să intre în parteneriate cu antreprenorii români, mi-aș dori asta, nu doar să se vândă în totalitate afacerile locale”, a completat consultantul.