Un antreprenor cu cât crește în business, cu atât ar trebui să se îndrepte către un consultant financiar sau chiar și juridic. Cu toate acestea, în ziua de astăzi antreprenorul român își dorește tot mai mult să controleze absolut tot – de la angajarea unui om pentru postul de portar până la a lua o decizie importantă pentru viitorul companiei sale.

Majoritatea oamenilor de business apelează la un consultant financiar în ultimă instanță, doar atunci când întâmpină probleme finaciare. Un consultant financiar este specializat în domeniu și poate ajuta clienții să își gestioneze cheltuielile și să își echilibreze veniturile.

La modul ideal, un antreprenor trebuie să conștientizeze faptul că nu le poate face pe toate singur. Dacă business-ul este făcut din plăcere și a investit cu siguranță timp și pasiune, ar fi necesar să se ocupe doar de acest lucru și să lase un specialist să se ocupe de partea financiară.

Sistemul bancar românesc este unul greoi, birocrația este stufoasă și sunt foarte multe cazuri de antreprenori care au reunțat pur și simplu la afacerea lor pentru că au ajuns la un  nivel maxim de saturație, devenind obosiți psihic și chiar fizic pentru că nu au delegat din sarcinile ce țin de partea financiară.

Totul pleacă, până la urmă, de la educația financiară. Din păcate, nu mai poți să faci educație financiară de bază unui antreprenor ajuns la 30 sau 40 de ani, iar acesta tebuie să conștietizeze rapid acest aspect și să apeleze la un expert care îl poate ajuta să își gestioneze cu succes cheltuielile, investițiile și banii în general. De multe ori, tocmai din această cauza se întâmplă ca antrepreorii români să greșească, pentru că nu considereă necesară contactarea unui consultant financiar.

Problemele controlului pe care și-l dorește omul de business ar trebui, treptat, să dispară, pentru că acela reprezintă un timp mort în care situația ar putea să se dezvolte firesc și fără probleme cu ajutorul unui expert. De recomandat ar fi investițiile și planificarea pentru viitor să se înscrie în lista priorităților unui antreprenor în momentul în care situația financiară este una destul de stabilă. Doar în acest fel un consultant financiar va stabili care sunt problemele care trebuie abordate cu prioritate.