În momentul în care un client are o idee de business, o nouă investiție și dorește să o pună în practică, recomandat este să apeleze la un consultant financiar, întrucât el îl poate ajuta în intocmirea planului de afaceri și în structurarea dosarului de finanțare.

Obiectivele financiare sunt ca rezoluțiile de Anul Nou – mai ușor de spus și mai greu de făcut. Construirea unui plan financiar poate ajuta la eliminarea decalajului dintre ceea ce ne dorim de la business-ul nostru și ce realizăm de fapt. Planul financiar prezintă etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a ne atinge obiectivele, însă cei mai mulți antreprenori nu au tip, ori cunoștințele necesare pentru a dezvolta un plan financiar. Aici intervine profesionistul – consultantul financiar – care oferă sfaturi și recomandări cu privire la buget, economii, investiții.

Un consultant financiar este partenerul cel mai sincer al clientului, poate chiar exagerat de sincer. El trebuie să vadă business-ul clientului cu lentila profesionistului, din exterior și să fie tranșant, să poată spună lucrurilor pe nume și cu bune și cu rele. Fie că lucrează pentru o firmă sau pentru  persoane fizice, consultantul financiar trebuie să ofere sfaturi personalizate pentru a ajuta clientul să-și construiască și să-și dezvolte afacerea.

La modul ideal, consultantul financiar este interfața clientului în discuțiile cu băncile sau cu fondul de investiții, prezentând proiectul sau ideea de business a clientului ca un profesionist.  Se întâlnește cu clienții pentru a evalua situația lor financiară înainte de a face recomandări. Ori de câte ori un client suferă o schimbare majoră de viață, va solicita probabil o altă întâlnire.

Fiecare antreprenor are o situație financiară unică. Trebuie să aveți în vedere că unii consultanți și consilieri financiari au o specialitate sau lucrează doar cu anumiți investitori. De aceeea, va trebui să găsiți un consilier financiar care să lucreze pentru business-ul dumneavoastră.